Bitcoin bliver 12: Fra Genesis-blokken til Wall Street-adoption

Bitcoin bliver 12: Fra Genesis-blokken til Wall Street-adoption
Rate this post

Bitcoin-netværket, som vi kender det i dag, startede officielt for nøjagtigt 12 år siden, da Satoshi Nakamoto frigav den første softwareklient.

Satoshi Nakamoto, den ukendte Bitcoin-skaber, udgav det første klientnetværk på denne dag for 12 år siden og startede officielt det, der måske er den største monetære revolution i det 21. århundrede.

Seks dage før, den 3. januar 2009, udvundet Satoshi Genesis-blokken, kendt som nr. 0, og kodede den i softwaren. I modsætning til de efterfølgende blokke i kæden kan møntgrundbelønningen fra Genesis-blokken ikke bruges, da kun offentligt minede „mønter“ kan overføres. Så den første blok, eller nr. 1, blev udvundet den 9. januar, hvilket satte en ægte start på netværket, som det er kendt i dag.

På det tidspunkt annoncerede Satoshi nyheden til kryptografipostlisten med et downloadlink til Bitcoin 0.1.0 på open source softwaredatabaseplatformen Sourceforge.

Bitcoin 0.1.0 var kun kompatibel med Windows-operativsystemet. Den første klientversion med Linux-support kom først i december 2009 med udgivelsen af ​​Bitcoin 0.2.0.

1.309 BTC

Mindre end en uge inden frigivelse af den første klientsoftware minede Satoshi Genesis-blokken og begyndte netværket. Hal Finney modtog den første nogensinde BTC-transaktion den 12. januar 2009.

På det tidspunkt levede tidlige adoptere allerede muligheden for at skabe monetær værdi ud fra computerkraft. Ifølge Finney: „Muligheden for at generere mønter i dag med et par cent beregningstid kan være en ganske god indsats.“

Programmøren og kryptografentusiasten forudsagde berømt, at Bitcoin kunne nå verdensstatusvalutastatus og nå 10 millioner dollars pr. Mønt. Satoshi var enig med Finneys optimistiske forventninger og tilføjede: „Det kan være fornuftigt bare at få nogle, hvis det fanger det.“

Det var dog først i oktober 2009, at Bitcoin (BTC) ville modtage sin første officielle værdiansættelse. På det tidspunkt skabte New Liberty Standard, en tidlig BTC-udveksling, en benchmarkpris for Bitcoin sat til 1.309 BTC til $ 1.

Pizza, WikiLeaks og Satoshis exit

Tidlige minearbejdere blev flush med Bitcoin, da netværket stadig er i sin barndom. Nogle opretter endda Bitcoin-vandhaner, der hjælper med at fremme bredere BTC-penetration.

I maj 2010 cementerede Laszlo Hanyecz sin plads for evigt i Bitcoin Code folklore og betalte 10.000 BTC for pizza i det, der i vid udstrækning anses for at være den første „virkelige“ Bitcoin-transaktion.

WikiLeaks, afskåret fra finansieringskilder, henvendte sig til Bitcoin, og nogle tidlige adoptere opfordrede Julian Assange til at overveje BTC-adoption. Satoshi formanede Assange mod handlingen og argumenterede for, at en tilknytning til WikiLeaks kunne bringe unødvendig varme på det nybegyndte projekt.

Faktisk var Satoshis opfordring til Assange et af de sidste stykker digital korrespondance fra Bitcoin-skaberen, inden han helt forlod scenen.

Silkevej og udvidelse af minedrift

I 2011 syntes Bitcoin at udvikle sig fra at være en strengt cypherpunk affære til anarkisterne og tilhængere af et frit marked. Silk Road, den nedlagte darknet-markedsplads, kom frem med BTC som en populær betalingsmetode for ulovlig narkotikahandel og andre forbudte stoffer.

På markedssiden hævder Bitcoin $ 1-prismilepælen, da opmærksomheden begynder at sprede sig til det bredere teknologiske samfund. I midten af ​​2011 var Bitcoin på $ 30, men et tyveri på 25.000 BTC fra en brugers slushpool-konto forårsagede et stort prisnedbrud.

Bitcoin-minedrift udviklede sig også, idet pc’er ikke længere kunne levere tilstrækkelig hashkraft til at sikre det udvidede netværk. Grafikbehandlingsenheder og feltprogrammerbare gate-arrays giver nu mere effektive Bitcoin-minedrift.

Mt. Gox, tech adoption og crypto indfødte

Tilbage i 2010 etablerede Stellar-grundlægger Jed McCaleb Mt. Gox Bitcoin udveksling. Hurtigt frem til 2013, og platformen håndterede over 70% af den globale BTC-handel. Mt. Gox virkede for stor til at mislykkes, men det mislykkedes faktisk, da hackere stjal omkring 850.000 BTC mellem 2011 og 2014. Nyheden om tyverierne forårsagede endnu et stort Bitcoin-prisnedbrud.

I mellemtiden var den tekniske vedtagelse stigende, hvilket førte til fremkomsten af ​​sådanne produkter som BTC-lagerenheder fra f.eks. Elliptic. Amerikansk krypto-udvekslingsgigant Coinbase kom også på banen og hævede 25 millioner dollars i finansiering.

På det lovgivningsmæssige område markerede perioden mellem 2013 og 2014 begyndelsen på, at flere regeringer noterede sig Bitcoin. Kinas centralbank forbød banker at lette BTC-transaktioner, mens den amerikanske regering auktionerede omkring 29.000 BTC beslaglagt af Silk Road-operatører.

I 2015 var store altcoins-projekter som Ethereum begyndt at dukke op, da grundlæggerne så ud til at skabe digitale valutaer med funktioner designet til at rette opfattede fejl i Bitcoin-protokollen. Minedrift gik også et skridt videre med introduktionen af ​​applikationsspecifikke integrerede kredsløb og stigningen i industriel Bitcoin-minedrift.

Manglende enighed om blokstørrelsesgrænsen oplevede en kædedeling i august 2017, hvilket førte til oprettelsen af ​​Bitcoin Cash (BCH). Imidlertid kom sand fremtrædende stilling, da Bitcoins pris voksede næsten 20 gange fra januar 2017 til midten af ​​december og næsten overskyggede $ 20.000-marken.

Makro hedgefonde, virksomheder og resten af ​​den institutionelle besætning
Bitcoins stigning til prisniveauet på $ 20.000 i 2017 blev straks efterfulgt af et betydeligt og langvarigt nedbrud, der bundede sig på $ 3.800 i begyndelsen af ​​2018. Bjørnemarkedet ville vare resten af ​​året, hvor flere fortalere argumenterede for institutionel adoption som næste trin i Bitcoin-udviklingen.

På trods af at Bitcoin befinder sig i et bjørnemarked, fortsatte dets grundlæggende forbedringer. I midten af ​​2019 havde netværkshash-hastigheden toppet 70 ekshash pr. Sekund – mere end 10 gange antallet af sandkorn på planeten. Bitcoin-derivater tog også fart og introducerede markeder som futures og optionskontrakter, og mainstream-virksomheder som Fidelity annoncerede planer om Bitcoin-depotløsninger.

I 2020 syntes Bitcoin at være blevet elskede af institutionelle investorer med hedgefonde og virksomheder, der forfølger direkte eksponering for BTC. Nogle børsnoterede virksomheder har endda tilføjet Bitcoin til deres balancer, idet de har den bedst rangerede kryptokurrency efter markedsværdi som et reserveaktiv i form af tilbagevendende politikker for nedbrydning af valuta i større økonomier.

Bitcoin skød forbi $ 20.000-marken i slutningen af ​​2020, men stoppede ikke der. Efterfølgende rapporter om større virksomheder, der køber BTC, så prisen ind i endnu et parabolisk fremskridt på trods af at de faldt 50% i 1. kvartal 2020 under den oprindelige salg af COVID-19-aktiver.

Hvad næste for Bitcoin?

Det er kun tidlige dage i 2021, men Bitcoin har allerede nået over $ 42.000, to gange mere end det magiske tal tilbage i 2017. I de 12 år, siden Satoshi frigav den første Bitcoin-klient, har netværket og selve økosystemet udviklet sig fra bare at være brugt i cypherpunks arenaen for at få opmærksomhed fra Wall Street.

På den tid har spillere, darknet-narkotikaleverandører, borgere i mislykkede stater, „techpreneurs“, hedgefonde, LLC’er og daglige investorer strømmet til den mest populære kryptokurrency i verden. Måske er regeringens vedtagelse næste på dagsordenen, og Bitcoin kan blive en reservevaluta for en større verdensmagt. Ville Satoshi være tilfreds med et sådant resultat?